Gepubliceerd op
Tuesday 7 March 2023Balans en een beetje lef

Sabine Koopman fungeert graag als rolmodel voor andere vrouwen. Zij staat midden in het maatschappelijke leven door haar baan als dyslexiespecialist en haar politieke carrière. Dat gunt ze andere vrouwen ook. Als leerkracht met veel politieke ambities was ze jaren geleden de perfecte kandidaat voor ons Kweekvijvertraject, alleen, ze was er toen nog niet mee bekend. Tijd dus om ons traject weer eens volop te promoten, vindt ook Sabine.

Politiek en maatschappij
Sabine stapte in 2013 de politiek binnen; als beheerder van social media, als raadslid en (burger)commissielid. Nu is ze VVD-Statenlid bij de Provinciale Staten. Ze prijkt als hoogst genoteerde vrouw op de derde plaats van de kandidatenlijst bij de komende verkiezingen. Deze gedreven vrouw weet dus waar ze over praat. Sabine wilde altijd al iets voor mens en maatschappij betekenen. “Ik vind echt dat je het verschil kunt maken voor mensen. Je verandert iets positiefs in iemands leven. Dat doe ik ook in mijn beroep. Eerst als leerkracht en nu als dyslexiespecialist. In de politiek heb ik daarom gekozen voor zorg en onderwijs.”

Meer tijd en beloning
Het vrouwelijke Statenlid blijft zich ervoor hard maken dat partners thuis tot een betere balans komen. “Bij heel veel gezinnen is het nog steeds traditioneel geregeld, dus dat de vrouwen vooral de huishoudelijke taken en de zorg voor de kinderen op zich nemen en minder gaan werken. Het is van belang dat je goede afspraken hierover maakt.” Verder moet er ook balans komen in beloning. “De vergoeding van een Statenlid is eigenlijk vergelijkbaar met die van een raadslid. Terwijl je wel voor de hele provincie bezig bent en dus een andere verantwoordelijkheid hebt. Als je een betere vergoeding krijgt, dan zouden vrouwen dit ook als deeltijdbaan kunnen doen”, licht Sabine toe. De Tweede Kamer heeft hier al een positief advies over afgegeven. Nu is het nog wachten op het besluit van de Raad van State.

Durf de stap te nemen
Vrouwen willen zich wel meer ontplooien, maar twijfelen vaak aan zichzelf. Iets waar mannen veel minder last van lijken te hebben. Sabine zegt met klem: “Vooral wél doen. Jij bent aan het twijfelen en ondertussen maak je zo plaats voor een minder capabele man die dus niet twijfelt over zichzelf, en met bravoure heel ver komt. Terwijl jij juist de inhoud en een goed verhaal te vertellen hebt.”

Het belang van de Kweekvijver
Ben je bewust van je vele kwaliteiten en ambities, of die nu bij de politiek liggen of op een ander maatschappelijk vlak. Grijp de kans om jezelf verder te ontwikkelen en sluit je aan bij een netwerk van vrouwen met dezelfde mooie idealen. Of zoals Sabine het verwoordt: “Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Er zijn genoeg voorbeelden van vrouwen die niet de politiek in wilden, die de Kweekvijver volgden, en nu heel krachtig naar buiten treden. Het brengt je zoveel. Misschien niet meteen op dát moment in je leven, maar dan wel op een later tijdstip. Je kunt veel meer dan je denkt.”