Gepubliceerd op
zondag 25 oktober 2020



Ik verborg mijn psychische klachten, Mirte Sonntag

Korte bio

Mirte, 38 jaar, wonend te Roermond, alleenstaand en geen kinderen. Grafisch ontwerper bij Studio Zondag, ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma en oprichter en hoofdredacteur van Tzitzo magazine.

Mijn verhaal

Al op jonge leeftijd werd ik geconfronteerd met hoe veroordelend mensen spraken over mijn psychisch zieke oma. Toen ik op de middelbare school zelf te maken kreeg met psychische klachten (een angst- en dwangstoornis) besloot ik dan ook dit verborgen te houden.

Ik zweeg erover dat ik therapie had, medicatie nodig had en  meerdere keren opgenomen werd. Mijn schaamte hierover was enorm en daardoor hield ik de buitenwereld een ‘picture perfect’ voor. En geloof me, er is 1 ding vermoeiender dan het hebben van een psychische kwetsbaarheid en dat is doen alsof je geen psychische kwetsbaarheid hebt. Het resultaat was dan ook dat het steeds slechter met me ging.
Pas toen ik 20 jaar later open werd over wat er met me aan de hand was, kon ik steun ervaren en leverde het ook herkenning op. Hierdoor ging ik me minder eenzaam voelen en begon ik mezelf te accepteren. Dat hielp mij enorm in mijn herstel.


Nu ben ik ambassadeur van Samen Sterk Zonder Stigma, een organisatie die zich inzet om stigmatisering van psychische aandoeningen de wereld uit te helpen door bespreekbaarheid te stimuleren en door te streven naar bewustwording, gelijkwaardigheid, tolerantie en acceptatie. Vanuit die rol heb ik een tijdschrift -Tzitzo magazine- opgericht, waarin we door middel van persoonlijke verhalen openheid geven over psychische aandoeningen. Het is een blad dat hoop, steun en (h)erkenning biedt. Een groot deel van het taboe op psychische aandoeningen ontstaat door onwetendheid. Daar wil Tzitzo magazine iets aan veranderen!

Gouden tip: Wees open!

Een voordeel van open zijn over je psychische aandoening is dat je niet meer bang hoeft te zijn dat je geheim aan het licht komt. Je bent bevrijd van de angst die bij geheimhouding hoort. Of van de boosheid die je kunt voelen omdat je een deel van jezelf verborgen moet houden. Als je andere mensen vertelt over je aandoening, kun je ook je dagelijkse ervaringen makkelijker met hen delen. Een gevolg van je openheid is vaak dat je positieve reacties en steun van anderen ontvangt.

Als je zelf open bent ervaar je ook dat heel veel mensen open zijn over hun eigen persoonlijke beproeving, ook al zijn dat niet altijd een psychische aandoeningen. Het komt vaker voor dat ze onder de indruk zijn van de manier waarop jij met je aandoening omgaat en dat ze je hierom gaan respecteren en als voorbeeld gaan zien.

Het kan heel helpend zijn om te ontdekken dat anderen vergelijkbare kwetsbaarheden hebben. Vergeet niet dat in Nederland 42,7% van de bevolking (ooit) een psychische aandoening heeft. De kans is dan ook  groot dat de anderen op jouw openheid reageren door te vertellen dat zij vergelijkbare ervaringen hebben.

Tenslotte bestrijd je door open te vertellen over je aandoening een heleboel stigmatiserende ideeën die anderen hebben over mensen met een psychische aandoening. Je vormt het levende bewijs dat een heleboel van de uitgesproken en onuitgesproken mythes over psychische aandoeningen niet kloppen!

Een inspirend magazine dat openheid geeft over mentale gezondheid. Door mentale kwetsbaarheid in beeld te brengen, wil Tzitzo magazine drempels verlagen en psychische problematiek meer bespreekbaar maken in de samenleving. Vaak ontstaat stigma door onwetendheid, iemand begrijpt eigenlijk niet zo goed hoe het zit. Daar wil Tzitzo magazine iets aan veranderen!