Gepubliceerd op
donderdag 17 februari 2022#keuzes #taboe # #vooroordeel #vooroordelen

(Over)gewicht gesproken!

Yvette Cornielje, 34 jaar, wonend te Tegelen, moeder van Suzie, partner van Bart en adviseur bij Jeugdwerk Limburg. Als klein kind was ik altijd al forser dan mijn klasgenootjes. Zowel qua lengte als qua gewicht. Al snel stak ik met kop en schouders boven de rest uit. Dit hielp niet aan het acceptatieproces in de groep. Van groep 3 tot en met HAVO 2 ben ik gepest. Varken, frietwagen, koe, vetbult waren benamingen die me regelmatig naar mijn hoofd geslingerd werden.

Dikkertje
Ik werd onzeker, durfde me niet goed te laten zien en omdat ik geen fijne omgang met leeftijdsgenoten had zat ik veel binnen en at ik teveel. Ik kwam in een vicieuze cirkel terecht. Ik voelde me steeds ongelukkiger, trok me meer terug en snoepte vaker. Spreekbeurten waren een hel voor me. Ik moest mezelf laten zien en dat was nou nét wat ik liever niet deed. Mijn pesters roken dat natuurlijk van mijlen ver! Ideale aanleiding om hun treiterijen voort te zetten.

Het jojo effect
Toen ik 17 jaar was besloot ik dat ik af wilde vallen. Ik wilde er mooier uitzien en ik wilde ‘er bij ‘ horen. Een streng dieet was de oplossing dacht ik. Ik leefde op 1 snee brood, 1 plakje runderrookvlees en veel rauwkost. De hele dag liep ik met een knorrende maag maar ik hoorde erbij! Dat was wat telde, vond ik toen.  Zoals met alle diëten was het succes geen lang leven beschoren: het jojo effect was geboren.

Er moest iets gebeuren
In de jaren die volgden viel ik regelmatig af, en kwam ik regelmatig aan. Altijd met extra kilo’s. Viel ik er 10 af, kwam ik er 15 bij. Uiteindelijk loopt je gewicht dan snel op.  2019 was een pittig jaar. Ik ging scheiden van de vader van mijn dochter en mijn vader werd terminaal ziek en overleed uiteindelijk. Zoals je je waarschijnlijk kunt voorstellen zorgde dit voor heftige periodes. 
Mijn gewicht bereikte een hoogtepunt: 150 kilo. Ik schaamde me diep, maar dit getal zorgde er ook voor dat ik wist dat het roer om moest. Naast het getal op de weegschaal merkte ik ook dat mijn gezondheid veel te verduren kreeg. Allerlei pijntjes in gewrichten, slecht slapen, kortademigheid en ik wist: nu moet er wat gebeuren anders word ik niet oud.

Gastric Bypass
Omdat ik in mijn leven al veel had geprobeerd om een gezond gewicht te bereiken maar dit helaas niet was gelukt besloot ik na research en inventariserende gesprekken een traject te starten bij de Obesitaskliniek. Lifestylecoaching in combinatie met bariatrische chirurgie moesten ervoor zorgen dat succesvol afvallen bewerkstelligd kon worden. Ook omdat men na onderzoek erachter kwam dat ik een grote genetische aanleg heb voor overgewicht.

De beste keuze ooit!
7 september 2020 was de dag van mijn wedergeboorte (zo noem ik het althans): ik onderging een gastric bypass. Dit is een combinatie van een maagverkleining en een darminkorting. Naast dat er minder in je maag kan, wordt de weg van ingang naar uitgang ook korter waardoor je stofwisseling sneller wordt.
Voor mij was dit de beste keuze ooit!  De kilo’s vlogen eraf, ik kon me snel beter bewegen, mijn algehele conditie verbeterde en ik vind mezelf een leukere moeder en partner. Ik heb geleerd te kijken naar hoe ik me voel en niet te kijken naar een getal op de weegschaal. Ik ben nog steeds te zwaar volgens de cijfers, maar eigenlijk geef ik daar niet zoveel meer om. Ik VOEL me goed en belangrijker: ik vind het niet meer zo interessant wat anderen van mij vinden. Ik ben gaan geloven in mijn eigen kracht en ik heb zelfvertrouwen. Dat is iets wat van onschatbare waarde.

Voor jou
Kijk naar jezelf, naar je eigen wensen en behoeften en niet naar wat anderen willen. Wil je afvallen? Doe dit dan omdat je dit zelf wilt en niet omdat anderen vinden dat dit moet. En voor de mensen die snel een oordeel vormen over mensen met overgewicht: laat het achterwege. Iemand is meer dan zijn of haar gewicht. Jouw mening is daarin irrelevant. Doe je het om jezelf beter te voelen? Bezoek dan eens een psycholoog en zoek uit waarom je het nodig hebt om een ander te kleineren! Je hebt namelijk geen idee wat je aanricht.