Gepubliceerd op
woensdag 10 augustus 2022



Door het gebrek aan erkenning stoppen vrouwen vaak met hun werk in een tech bedrijf - foto bycarlijn

Succesvolle tech teams bestaan voor 30% tot 40% uit vrouwen

Eerder zag ze het nooit als een probleem dat er een ‘verschil’ was tussen mannen en vrouwen. Totdat Chantal Schinkels zelf te maken kreeg met ongelijkwaardigheid. Tijdens de research voor haar boek De IT-girl ging de beerput helemaal open. Ze verzamelde één grote waslijst met vervelende ervaringen van vrouwen in de tech wereld. Van oudsher al een mannenbolwerk. Terwijl het, volgens Chantal, ook voor vrouwen mooi én belangrijk is om in de techniek te werken. Lees het interview dat SharePower met haar had.

Geschreven door Sylvia Beugelsdijk

Dat gaat mij nooit gebeuren
“Tijdens mijn opleiding zag ik het handjevol vrouwelijke medestudenten als geen enkel probleem. Ik vond het zelfs wel lekker zo weinig vrouwen om me heen te hebben. En als ik een paar mannelijke studiegenoten mag geloven was ik ‘één van hen’.  In de jaren daarna hoorde en las ik natuurlijk wel over ongelijkwaardigheid, maar ik dacht altijd: dat overkomt mij toch nooit. Want ik zit op een bepaalde manier in elkaar en dat gaat mij dus niet gebeuren. En tóch is het mij overkomen. Mijn jongere, mannelijke collega kreeg meer loon. Dat vond ik heftig. Ik begreep ook totaal niet waarom. Hij was jonger, werkte minder lang bij het bedrijf, had minder werkervaring. En beiden werkten we fulltime. En toch… De manager zei doodleuk: ‘Ik wist er niets van.’ Nou, dat vond ik een slecht excuus. Daarna begreep ik er misschien nog wel minder van.

Deze verhalen moeten gehoord worden
Het probleem legde ik bij mezelf. Ik had iets verkeerds gedaan. Mijn werk was misschien niet goed genoeg. Misschien had ik ergens anders steken laten liggen. Ik begroef mezelf daarom in stapels boeken over ambitieuze vrouwen. Hoe je dan wel carrière kunt maken en hoe je dit soort dingen kunt voorkomen. Rond diezelfde periode bezocht ik de Websummit, een techniekbeurs, in Portugal.
De verhalen van vrouwen uit ándere landen waren misschien nog wel schrijnender dan de Nederlandse. Ik dacht: wat is hier nu in hemelsnaam aan de hand? Deze verhalen moeten gehoord worden. Ik besloot daarop een boek te gaan schrijven en stuurde het voorstel voor dit belangrijke onderwerp naar uitgeverijen. Toen die enthousiast waren, ben ik gewoon begonnen. En het leeft, want de tweede druk is een feit.

Het gaat in je hoofd zitten
Het doet zeer als je onterecht minder loon krijgt. Vervelend genoeg maken veel vrouwen dit mee. En gaan dan ook nog aan zichzelf twijfelen. Hoe erg is dat?! Ik wil dat geen vrouw dit meer hoeft mee te maken. Dáárom schreef ik dit boek. Want als je hier niets vanaf weet, kun je er lang last van hebben. Het gaat in je hoofd zitten en dan is het er niet zomaar uit. Je moet gewoon weten dat er zich ‘onder water’ nog van alles afspeelt waar je geen weet van hebt. Vaak ook politieke spelletjes. Daar kun je heel onzeker van worden.

Vrouwen in je team heeft veel voordelen 
Ik vind het eigenlijk niet zo slim van bedrijven. Want het heeft veel voordelen om vrouwen in je team te hebben. Zeker bij technologie. Veel technologische ontwikkelingen voor vrouwen lopen gewoon achter. Denk alleen aan het maken van een mammografie. Een heel pijnlijk onderzoek. Mijn moeder zegt: ‘Het is hel om dit mee te maken.’ Ik kan er daarom met mijn hoofd niet bij dat dit martelapparaat bedacht is. Zou dit ook zo op de markt zijn gekomen als er vrouwen hadden meegedacht hierover?

Ik las een tijd geleden deze treffende column waarin geopperd werd dat wanneer mannen hun ballen ‘op de plaat’ zouden moeten leggen, dat ze dat nooit bedacht hadden. En dat geldt dus voor heel veel ontwikkelingen. Zoals reanimatiepoppen. Dat zijn bijna allemaal mannelijke poppen. Met als gevolg dat vrouwen met een hartstilstand een kleinere kans hebben om te overleven. Waarom? Omdat mensen het raar vinden om de borsten aan te raken tijdens de reanimatie. Hadden ze het reanimeren kunnen oefenen op vrouwelijke poppen, was dit niet zo’n issue geweest.

30% tot 40% vrouwen
Door het gebrek aan erkenning stoppen vrouwen vaak met hun werk in een tech bedrijf. Want ze hopen dat hun harde werken gezien wordt, maar dat is vaak tegen beter weten in. Vrouwelijke developers krijgen meestal de makkelijke klussen. ‘Bel jij de klant maar.’ Wat ik ook vervelend vind dat collega’s eerst gaan opzoeken of jouw antwoord wel klopt. Of je zit bij een vergadering en dan denken ze dat je van HR of marketing bent. Er moet iets gebeuren. Als we echt stappen willen zetten in de technologische ontwikkeling dan zijn er tussen de 30% en 40% vrouwen in je team nodig. Maar als je weet dat het aandeel vrouwen gemiddeld in 2020 zo’n 14,4% was en in 2021 15%, dan weet je hoe lang dit nog gaat duren…

Mindset moet veranderen
Vrouwen en hun omgeving kunnen zelf ook iets doen. Hun eigen mindset moet veranderen. Daarnaast ook die van anderen. Want tegen meisjes wordt vaak al vanaf jongs af aan gezegd: jij kunt dat en dat niet. Bij mij op school vroeger heeft geen enkele docent gezegd dat ik misschien wel eens websiteontwikkelaar kon worden. Terwijl ik toen al bezig was met het bouwen van websites. Dat is toch een gemiste kans?! We moeten het systeem fixen. Maar dat duurt heel lang. En ondertussen wil je als vrouw wel carrière maken.

Pas je alsjeblieft niet aan om one of the guys te worden. Dat kost veel te veel energie. Met kleine verbeteringen zoals je expertstatus laten zien. Niet alleen intern, maar ook extern. Dat kan door het schrijven van blogs, het geven van presentaties, maar ook door gewoon een idee te opperen tijdens een vergadering. Dan zit je wat beter in de wedstrijd. Dat helpt. ‘We’ komen er wel, maar we hebben een lange adem nodig.”