12
MRT
18:30u - 21:30u
Vidar, Millenerweg 2 in Sittard.
Gepubliceerd op
woensdag 17 januari 2024



#arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt van de Toekomst. Bijeenkomst bij Vidar in Sittard op dinsdagavond 12 maart

Een bijeenkomst met een belangrijk thema; hoe kunnen we kennis behouden die door vergrijzing verloren zal gaan voor onze samenleving en hoe kunnen we de dreigende tekorten op de arbeidsmarkt slim aanpakken?
Waar kunnen maatschappelijke organisaties (mo’s) het bedrijfsleven in ondersteunen, waar liggen de kansen en waar liggen de uitdagingen? 

Vraag en aanbod bij elkaar brengen
Naast inzetten op het invullen van vacatures, ook inzetten op het creëren van een sociaal weefsel dat bijdraagt aan de trendbreuk. Vrijwilligerswerk speelt hierin een essentiële rol. Het biedt niet alleen ondersteuning in gebieden waar anderen niet actief kunnen of willen zijn, maar draagt ook bij aan een betere samenleving door welzijn, kennisdeling, hulp en verbetering van levenskwaliteit. 
Maatschappelijke organisaties kunnen medewerkers ondersteunen, werkgevers adviseren hoe vacatures sneller kunnen worden ingevuld en advies geven hoe specifieke doelgroepen gevonden en behouden kunnen worden op de arbeidsmarkt. Tijdens deze bijeenkomst willen we vraag en aanbod bij elkaar brengen en kijken waar de kansen en uitdagingen liggen die samenwerking succesvol maakt.

Programma
18.00 Inloop
18.30 Welkomstwoord Judith Bühler, wethouder Sittard-Geleen
18.35 Introductie Marleen van Rijnsbergen en aftrap Vrijwilligersacademie Limburg
18.50 Jantien Kuperus, directeur Vidar
19.05 Panelgesprek met MKB-Limburg, LWV en vertegenwoordigers MO’s

19.20 In groepen met elkaar in gesprek over de kansen en mogelijkheden
20.10 Terugkoppeling, kansen in beeld
20.25 Afspraken voor vervolg
20.30 Netwerkborrel

Investeren in mantelzorg
Mantelzorg is ook vrijwilligerswerk en er is er altijd sprake van een sociale relatie: familie, vrienden, buren. Het ‘overkomt je’ daar kies je niet voor en het is vaak niet geheel vrijwillig. Om ook in de toekomst verzekerd te zijn van een goed functionerende mantelzorg zal nu hierin geïnvesteerd moeten worden, denk aan:

• Ondersteuning mantelzorgers en vrijwilligers (begeleiding, opleiding);
• Samenwerking formele en informele zorg op basis van ‘evenwaardigheid’.

Uit recente studies op het gebied van gezondheidszorg en leefbaarheid blijkt de urgentie blijkt van het belang van vrijwilligers- en mantelzorgbeleid. *

Verloren verantwoordelijkheden
We zetten vrijwilligers al lang op vele plekken in, waardoor de samenleving ook afhankelijk is geworden van de vrijwilliger. Vrijwilligerswerk is met name te vinden op plekken waar de overheid, de zorg en het bedrijfsleven er geen brood in ziet of niet tot hun taken rekent. M.a.w. op het gebied van de verloren verantwoordelijkheden.

Brug tussen bubbels
Vrijwilligerswerk is meer is dan slechts een activiteit. Het is een brug tussen verschillende "bubbels" in onze samenleving. Het brengt mensen samen, bevordert begrip en draagt bij aan een sterkere cohesie. Als we deze waardevolle vrijwillige inzet niet koesteren, zullen de consequenties voelbaar zijn. 

Stijging zorgvragen
We kunnen in de toekomst een stijging verwachten in zorgvragen, wat problematisch is gezien de al bestaande personeelstekorten in de zorgsector. Dit kan resulteren in hogere zorgkosten en langere wachtlijsten, met een direct effect op de kwaliteit van leven van velen. Ook dat van werknemers! Laten we samen strategieën ontwikkelen om de samenwerking tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties en vrijwilligers te versterken. Laten we zoeken naar innovatieve manieren om kennis te behouden, tekorten aan te vullen en tegelijkertijd de sociale cohesie in onze samenleving te versterken.

Vrijwilligersacademie Limburg
De participatiesamenleving in Nederland, doet een stevig appèl op de burger om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Vooral door de bezuinigingen in de diverse maatschappelijke sectoren zijn steeds meer professionele organisaties in welzijn, cultuur en zorg voor hun basisdienstverlening afhankelijk geworden van de inzet van vrijwilligers.
Er zijn talloze vacatures voor vrijwilligers bij bibliotheken, woon-zorgcentra, buurthuizen,
welzijnsorganisaties, ziekenhuizen, musea en scholen. Daarnaast is er een groeiende behoefte aan vrijwilligers bij verenigingen en stichtingen. En niet te vergeten de groep mantelzorgers, die groeiende is o.a. door de vergrijzing van de bevolking. Vanuit SMOL zijn we daarom gestart met het opzetten van een gezamenlijke doelstelling, door de hele provincie vrijwilligerswerk off- en online met elkaar verbinden. Door kennis en kunde te bundelen en in gezamenlijkheid te werken aan een toekomstbestendig vrijwilligerswerk, met als uitkomst 1 + 1 = 3

We kijken uit naar een interactieve gezamenlijke discussie en concrete stappen die we kunnen zetten om een veerkrachtige en zorgzame samenleving te waarborgen.
Er zijn slechts een paar plekken beschikbaar. Aanmelden kan via de aanmeldknop

Mede mogelijk gemaakt door Het Kansfonds, Hendrix Stichting en de Provincie Limburg.

*https://www.socialevraagstukken.nl/gemeenten-worstelen-metinstrumentalisering-
van-vrijwilligerswerk/