Gepubliceerd op
maandag 24 januari 2022Help uw zonen!

We interviewden Gülce al eerder, het is nu weer heel actueel. In plaats van meisjes te leren hoe ze zich kunnen beschermen, moeten we jongens leren hoe ze zich moeten gedragen. En dat begint al een stukje bij de opvoeding… Help uw zonen hierbij.

Als jongens samen zijn met hun vrienden staan ze onder groepsdruk. Dan doen ze dingen waarvoor ze zich stiekem schamen. Een meisje naroepen dat ze een mooie kont heeft, bijvoorbeeld. Het is hun manier om te zeggen: ‘Ik hoor bij dit groepje’.

 


We kennen het allemaal, je vader of moeder die je waarschuwde toen je een kort rokje aan had 'meid je vraagt erom!'.

Hoe zien de meiden van nu dit en waar krijgen ze mee te maken? We vroegen het Gülce, 19 jaar jong en sinds enkele weken onze managementassistente in opleiding.

 

Invloed van sociale media
Tegenwoordig zie je steeds meer meiden actief op Instagram. Ook horen hier ‘’insta models’’ bij. Heel veel meiden van mijn leeftijd nemen een voorbeeld aan hun omdat ze een mooi gezicht hebben, afgetrainde lichaam, mooie rondingen en meestal dure of sexy kleding. Deze meiden hebben dan vaak ook plastische ingrepen gehad. Ik merk dat hierdoor steeds meer meiden ernaar neigen om dit ook te doen. Het begint met lip fillers, open decolleté, korte rokjes en leuke hakken. Voor ons meiden klinkt dit erg onschuldig en ‘’vrouwelijk’’. Jongens kijken hier echter anders tegenaan.

 
Korte rokjes en een diep decolleté? Ze vragen erom !
Tegenwoordig, als je er zo uit ziet, ben je goedkoop en een makkelijke prooi. Hierdoor nemen jongens meiden niet meer serieus en worden onschuldige meiden lastig gevallen, en soms erger, vanwege hun kleding en uitstraling. Op stap komt dit ook steeds vaker voor. Meiden die sexy gekleed zijn worden erg veel lastig gevallen. Zelf heb ik er ook wel eens last van. Soms wel zo erg dat mijn stap avond eindigt met ruzie met een random jongen omdat hij mij niet met rust wilt laten. Als je zegt dat je met rust gelaten wilt worden zijn ze ook nog eens beledigd.

Vaker wordt je dan ook uitgescholden omdat je geen aandacht aan ze wilt geven. Dit wil niet zeggen dat alle jongens en meiden dit doen, maar wel erg veel ! Voor jongens geeft deze kledingstijl de indruk dat meiden ‘’makkelijk’’ zijn. Iemand met een open decolleté zal sneller aangesproken worden dan iemand met een coltrui. Ook vinden ze het heel normaal om ons te betasten als we op stap gaan. Zeg je er iets van zijn ze kwaad en worden ze agressief. Dit is erg vervelend als meisje zijnde omdat wij ons niet willen kleden voor de aandacht maar voor de look. Voor onszelf.

Wat zeggen jongens?
Ik heb met verschillende jongens hierover gepraat en ik hoor steeds weer het zelfde antwoord. Ze zeggen dat het zeker leuk uitziet om naar te kijken, maar ze hebben liever zelf geen vriendin die zich zo kleed. Ze vinden het niet classy.  Meestal worden meiden hierdoor ook sneller uitgescholden en over een kam geschoren. Ik vindt het jammer en oneerlijk dat er zo’n oordeel erover is ontstaan. Het is vooral oneerlijk omdat er veel jongens een oordeel over klaar hebben staan, maar als het er op aan komt zijn ze wel de eerste die aandacht zoeken bij een meisje die er uitdagend of sexy uit ziet.