Gepubliceerd op
maandag 13 december 2021#AI #data #ICT #IT #KI #science #techniek #wetenschap

Waarom hebben we meer vrouwen in de tech nodig en waarom is het juist voor vrouwen interessant?

Technische innovaties hebben veel impact op de maatschappij. En als deze innovaties worden bedacht door mannen zal daar vaak een product uitrollen dat met name geschikt is voor mannen. Bovendien stokt door vooroordelen en vriendjespolitiek de doorstroming van vrouwen naar een volgende managementpositie, waardoor de kans groot is dat een vrouw de tech-industrie verlaat.

Lees meer over Chantal via deze link.

Chantal over het belang van meer vrouwen in de techniek
Het tijdje geleden kwam ik via LinkedIn in contact met Heidy. Ze vertelde direct over FAM! en dat een van de pijlers voor de komende jaren ‘vrouwen en techniek’ is. Limburg heeft natuurlijk met bedrijven zoals Chemelot, Brightslands en geweldige onderwijsinstellingen een hoop te bieden op het gebied van techniek. Maar waarom is het belangrijk dat er meer vrouwen in de techniek gaan werken?

Een diverse groep ontwikkelaars leveren een beter resultaat
De technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller. Op het internet gaat er een oud filmpje rond waarin mensen gevraagd wordt naar het gebruik van een mobiele telefoon. Ze waren het er unaniem over eens dat de mobiele telefoon onzinnig is. Hoe anders kijken we er nu tegenaan. Veel van de technologische ontwikkelingen worden nog steeds bedacht en uitgevoerd door een homogene groep mannen. Op het eerste gezicht is dat geen probleem. Maar uit onderzoek blijkt dat een diverse groep mensen een veel beter product of dienst kunnen ontwikkelen.
Dat blijkt bijvoorbeeld uit de ontwikkeling van de menstruatie app Flow. Deze app is ontwikkeld door een volledig mannenteam. Zodra ik dit vertel aan vrouwen hoor ik altijd dat ze bepaalde functionaliteiten missen in de app. Zo waren ze bijvoorbeeld in de health app van Apple ook vergeten om de menstruatiecyclus te kunnen tracken. Zodra je vrouwen aan het ontwikkelproces gaat toevoegen kun je dit soort errors al van te voren tackelen.

De wereld om ons heen is gebouwd voor mannen
Natuurlijk kan het gebeuren dat je een bepaalde functionaliteit vergeet. Het is eerder vervelend dan dat het dodelijke gevolgen heeft. Dat is anders als je kijkt naar het gebruik van de mannelijke maat. Zo zijn auto’s volledig gebouwd voor een mannenlichaam. De gordels zijn dusdanig geïnstalleerd dat vrouwen een veel grotere kans heeft om gewond te raken tijdens een ongeluk. Lange tijd hadden we geen idee dat de wereld om ons heen is gebouwd voor mannen. We weten pas sinds kort dat een hartaanval bij een vrouw er heel anders uitziet dan bij mannen. Er wordt ook wel eens gekscherend gezegd dat een mobiele telefoon niet groter wordt dan de huidige versie. De reden? Dan wordt de telefoon óók te groot voor een mannenhand.

Vrouwen kunnen geen artsen zijn
Maar het gaat verder. Veel software maakt gebruik van algoritmes. Zo ligt de basis van de toeslagen affaire in het gebruik van ‘vervuilde’ algoritmes. Maar gezichtsherkenningssoftware maakt ook gebruik van algoritmes. Zo kon het voorkomen dan een vrouwelijke arts niets werd herkend omdat artsen immers mannen zijn. Bij Amazon maakte ze gebruik van algoritmes bij het werven van personeel. Ze kregen immers enorm veel brieven binnen. Maar omdat er gebruik werd gemaakt van data van de huidige personeelsleden (en deze bestonden vooral uit mannen) kwamen ze erachter dat vrouwen automatisch een afwijzing kregen.

Zo kan ik nog wel meer voorbeelden geven waaruit blijkt dat vrouwen een zeer welkome toevoeging kunnen zijn aan de technologische ontwikkelingen van morgen.

Kansrijke sector voor vrouwen
Momenteel staan er gigantisch veel vacatures open bij technische bedrijven. Het personeelstekort is inmiddels zo nijpend dat het bedrijfsgroei tegenhoudt en we het zelfs lastig krijgen om de klimaatdoelstellingen te behalen. We praten misschien makkelijk over wind- en zonne energie maar de producten moeten wel gemaakt en geïnstalleerd worden.

Er liggen enorm veel kansen voor vrouwen in techniek. De salarissen zijn uitstekend, secundaire voorwaarden erg ruim en er is vaak een mooie pensioenregeling. Het is de ideale sector om te werken aan je financiële onafhankelijkheid. Misschien denk je dat je enorme bèta talent moet hebben in de techniek. Niets is minder waar. Een ander voordeel van werken in de techniek is dat het heel goed mogelijk is om via een omscholingsprogramma direct aan de slag te gaan.
De bedrijven staan om je te springen.