Gepubliceerd op
woensdag 10 augustus 2022Het netwerk met de andere deelnemers dat je creëert is voor mij het meest waardevolle en wat mij betreft dé kracht van de Kweekvijver

Ik had tools nodig om me verder te brengen

Zij was al actief in de politiek toen de allereerste Kweekvijver zich aandiende. Jacqueline Westhelle-Aelen uit Posterholt meldde zich graag aan om meer handvatten te krijgen. Eenmaal in de raad in Roerdalen merkte ze namelijk dat ze niet precies wist hoe ze sommige zaken moest aanpakken. Spreken voor de camera was lastig. Een debat voeren ook. Door mee te doen aan het kweekvijvertraject werd ze veel zekerder. Zo kon ze doorgroeien tot wethouder voor energie, wonen en natuur voor de PvdA in Roerdalen. 

Ik had tools nodig
Jacqueline stapte in 2002 in de gemeentelijke politiek bij de Jongerenlijst in Ambt Montfort. Doordat haar partij het zo goed deed bij de verkiezingen, werd de lijststrekker wethouder en schoof zij – vanuit een eigenlijk niet verkiesbare plek – door naar een raadszetel. “Dat was heel nieuw, maar superleuk. Toen ik al een aantal interessante dingen had gedaan, merkte ik dat ik toch wat kennis en vooral vaardigheden miste. Ik had tools nodig om me verder te brengen.

Dat vond ik bij de Kweekvijver. De eerste bijeenkomst viel me al meteen op dat er veel deelnemers nog niet actief waren in de politiek. Dat is waarschijnlijk ook de beste weg, realiseer ik me. Niet zoals ik het heb gedaan: starten en daarna bijscholing krijgen. Ik heb veel aan het traject gehad. We moesten bijvoorbeeld een nota schrijven. Zo krijg je een beeld van hoe dat in zijn werk gaat. Ik heb een nota communicatie geschreven. Handig, want nu wist ik wat dat inhoudt en wie ik hierbij moet betrekken, zodat het een goed inhoudelijk stuk wordt. Ik heb altijd bij huiswerkopdrachten gekeken of ik er concreet iets mee kon in de praktijk. En dat was meestal het geval.”

Het netwerk is dé kracht
Wat vaker gezegd wordt over de Kweekvijver is dat de vrouwen het netwerk zo waarderen dat ze opbouwen. “Dat klopt. Het netwerk met de andere deelnemers dat je creëert is voor mij het meest waardevolle en wat mij betreft dé kracht van de Kweekvijver.

In mijn lichting kwamen de vrouwen uit verschillende dorpen en steden. Velen met andere politieke kleuren. Er was ook een moslima. En een transgender. Een heel diverse club vrouwen bij elkaar. Je kon daarom daadwerkelijk een debat voeren. En het ging soms hard tegen hard. Dat had ik niet kunnen doen met alleen maar PvdA-leden. Met allemaal dezelfde standpunten. Daardoor heb ik er juist veel van geleerd. Het maakte het echter.”

Wethouder mede door de Kweekvijver
Jacqueline is sterker uit het traject gekomen. Zekerder. “In een van de trainingen leerden we hoe je krachtig kunt presenteren. Let op de ademhaling. Formuleer niet te lange zinnen. Schrijf op wat je wilt zeggen. In het begin schreef ik alles letterlijk op, het hele verhaal. Daarna schreef ik het wel nog helemaal, maar ging ik dingen arceren. Dat voelde veilig. Het was een houvast en mocht ik het helemaal niet meer weten, ook een geheugensteuntje. Ik leerde er oogcontact houden. De toehoorders bij het verhaal houden. Hier en daar een grapje maken.

Ik ben me veel zekerder gaan voelen. En ben gegroeid in mijn presentatie. Ik ben niet voor niets gevraagd om hoger op de verkiezingslijst te gaan staan. En heb in 2014 zelf de PvdA Roerdalen/Roermond opgericht. Dat had ik écht niet gedaan als ik me niet zeker van mijn zaak voelde. Ik kan wel zeggen dat ik mede door de Kweekvijver nu wethouder ben. Het is een aanrader voor iemand die de politiek in wil.”