Gepubliceerd op
Wednesday 9 August 2023Wat deze barbie te zeggen heeft

Je moet de Barbie-film gezien hebben.

Zo niet, dan weet je nu wat je in het weekend gaat doen. Ja, het is overdreven, ja, er zit veel roze in de film... máár het is geweldig. Het is geweldig omdat het nostalgisch en confronterend tegelijk is. Het internet staat vol met verhalen over de boodschap in de film. Ik wil mijn perspectief delen. Barbie voelt zich op haar gemak in Barbieland. De Barbies hebben hun maatschappij opgebouwd met rollen en verantwoordelijkheden die nooit zijn verandert. Wanneer Barbie en Ken de ‘echte wereld’ betreden zien ze een andere wereld vanuit een ander perspectief, anders dan hetgeen ze gewend zijn.

Het is iets wat ze nog nooit eerder hebben gezien en het staat haaks op het Barbieland dat ze hun hele bestaan hebben gekend. Nu kun je deze ervaring van Barbie en Ken zien als een weerspiegeling van het hier en nu. En ja, daar ben ik het mee eens, in meerdere opzichten. Maar dat betekent niet dat we kunnen zeggen "nu begrijp je het" of "nu zie je het toch". Zoals ik al zei, wisten Barbie en Ken niet beter. Kijk nu eens naar onze samenleving. Ook wij hebben een maatschappij opgebouwd en ook wij wisten nooit beter. Wanneer Ken een kans ziet om gezien te worden en Barbieland te veranderen, probeert hij dat (zou jij toch ook doen?).

Barbies reactie hierop is paniek. Natuurlijk is ze in paniek, het is niet zoals het was... verandering is eng. Als verandering eng is voor een pop, kun je je voorstellen hoe eng het voor ons mensen is... De oplossing voor Barbie, aan het einde van de film, is het tonen van empathie. De Barbies zoeken verbinding met de Kens. Het allerbelangrijkste dat Barbie aan Ken laat zien, is dat hij geen "podium" of "volgers" of "likes" nodig heeft om genoeg te zijn. Nee, hij moet vrede vinden met zichzelf en beseffen dat hij genoeg is.

Dat weerspiegelt mijn visie op authenticiteit en verandering in 2023. Wees genoeg. Laat dan je ambitie van binnenuit groeien. Je kunt impact maken. In onze geschiedenis regeerden voornamelijk mannen (althans als we de geschiedschrijving mogen geloven). MAAR vrouwen kunnen ook regeren.
Op sommige manieren doen vrouwen dat al, en op sommige manieren moeten we de stem van vrouwen nog versterken. Simpelweg door iedereen zichzelf te laten zijn, door te luisteren en ook door te begrijpen dat verandering eng kan zijn... Vrouwen en mannen kunnen elkaar helpen en ondersteunen in 2023.

Dat is wat deze Barbie te zeggen heeft.