Gepubliceerd op
dinsdag 30 januari 2024Mathilde Haan onderscheiding

De Mathilde Haan speld, vernoemd naar Roermonds eerste vrouwelijke raadslid en apotheker. De speld wordt gemaakt door Rob Verstappen van juwelenatelier Regter Esser in Roermond, naar een ontwerp van Rini Ronckers. De speld wordt jaarlijks uitgereikt aan een Roermondse vrouw die zich voor de Roermondse samenleving heeft ingezet. De speld betekent 'Stuwende Kracht' en is uitgevoerd in zilver.

Dit jaar zal de Mathilde Haan onderscheiding uitgereikt worden aan Carla de Groot tijdens de viering van internationale vrouwendag op donderdagavond 7 maart in Foroxity Filmarena in Roermond. 

Carla de Groot begon na haar verhuizing naar Roermond als bestuurslid bij de toenmalige Limburgse VrouwenRaad ( LVR) later FAM! De reden dat ze zich hiervoor heeft ingezet was dat ze de emancipatie van vrouwen- op diverse gebieden – van wezenlijk belang vindt.

Tijdens deze bestuursperiode is ze betrokken geweest bij een breed scala aan onderwerpen en bijeenkomsten: van vrouwen in armoede tot vrouwen aan de top en in de politiek. Dit is ook de broedplaats geweest voor haar politieke ambities.

Ze werd tevens bestuurslid bij Vincentius. Om zo ook sociaal maatschappelijk bezig te zijn maar dan meer gericht op liefdadigheid en directe, praktische hulp(verlening) aan inwoners.

Ruim 10 jaar geleden meldde ze zich aan bij Buurtbemiddeling (Proteion) ,voor bemiddeling in diverse situaties en buurten. Ook kwam Stichting OOR op haar pad, waar ze enkele jaren, tot september 2023, met plezier en interesse in de mens op zondagen met enkele vrijwilligers heeft gewerkt. Na de sluiting van Stichting OOR heeft ze met enkele vrijwilligers zich hard gemaakt om de Zondagse Brunch voort te zetten en wel onder de naam “Klavertje4 broodnodig” in het Ontmoetingscentrum van de Protestantse kerk. Dit was een groot succes.Omdat ze van mening is dat Roermond groener moet worden, werd ze Bestuurslid bij het enthousiaste team van Stichting We Green The World. Met name de verbinding tussen “sociaal en Groen” heeft hierbij haar aandacht.

Alsof dat nog niet genoeg is, ze is ook betrokken bij de Initiatiefgroep Burgerberaad voor Roermond; dit betreft een a- politieke groep van betrokken burgers die met enige regelmaat samenkomt om deze vorm van lokale democratie onder de aandacht te brengen. Sinds enkele maanden is ze betrokken bij een Indisch initiatief (Werkgroep) ten behoeve van het Indische- en Molukse erfgoed. Sinds 2022 is ze als vrijwilliger betrokken bij de jaarlijkse Kerst-inn en collecteert ze jaarlijks voor de Stichting Alzheimer. Daarnaast is ze mantelzorger voor haar gehandicapte stiefvader in Maastricht.

Programma
18.00 Inloop met hapje en drankje
18.30 Opening programma
18.40 Uitreiking Mathilde Haan onderscheiding
19.00 Energizer
19.30 Pauze en receptie Carla de Groot
20.00 Workshop Ilona Eichhorn
21.00 Afsluitende borrel 

Aanmelden (verplicht) voor deze bijeenkomst: klik hier