Gepubliceerd op
dinsdag 7 maart 2023Meer zekerheid en finesse

Waar ze vorig jaar nog zei: “Ik geloof dat ik het leuk vind”, is zij nu volop te spreken over haar rol in de plaatselijke politiek. “Het is interessant en boeiend en een totaal andere tak van sport dan de ‘normale’ wereld.” Sabine Maas ziet nu van binnenuit wat een gemeente daadwerkelijk doet voor haar inwoners. “Ik vind het steeds leuker worden. Daarom heb ik me nu ook aangemeld voor de verkiezingen van de Provinciale Staten.” Zij staat positief in het leven en weet van aanpakken. Nu haar kinderen volwassen zijn, is er ruimte voor meer.

Waarom niet?

Via een oproep op Facebook is de inwoonster uit Herten de politiek ingerold. Er werd nadrukkelijk om vrouwen gevraagd. “Politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten”, zei ze enkele jaren geleden al. “Ik had me nooit zo met politiek beziggehouden, maar dacht: ik schrijf me gewoon in.” Sabine wilde graag echt actief zijn en solliciteerde naar een verkiesbare plek op de lijst. Haar commerciële ervaring kwam daarbij goed van pas: “Je moet je gewoon goed verkopen, en dat lukt mij wel.”

 

Alsnog de Kweekvijver
Sabine Maas werd op 16 maart 2022 met 200 voorkeurstemmen als LVR-raadslid gekozen. Daarna startte ze met het programma van onze Kweekvijver. “Het was vooral heel leuk en goed georganiseerd en je houdt er leuke contacten aan over. Het is fijn om met een groep vrouwen te zijn. Zo kun je van elkaar leren, dingen uitproberen, jezelf leren presenteren en leren hoe je dingen voor de bühne brengt. Dat is makkelijker als je met vrouwen onder elkaar bent. Dat heb ik in ieder geval zo ervaren.” 

Wat heb je precies geleerd?
Daar is ze heel stellig in: “Ik kan me nu zelfverzekerder presenteren. Met de tools die ze geven, kun je gemakkelijker ergens gaan staan en je mond opentrekken.” Politiek bedrijven is een spel dat je kunt leren. “Je leert hoe je mensen kunt bespelen”, vervolgt Sabine. “Sommige dingen zitten al in mijn aard, dus die wist ik al, maar binnen de Kweekvijver krijg je de finesses aangeleerd. Als je bijvoorbeeld een standpunt hebt waarvan je echt heel erg overtuigd bent, dan wil je dat verdedigen en verkopen aan anderen, zodat je medestanders krijgt. Ik heb nu de zekerheid en laat me niet meer overrompelen door bepaalde mensen.”

Werk en privé
Ze kan het politieke werk prima combineren met haar parttime baan als office assistant bij Solvay Chemie. “Ik kan de handvatten en tools van de Kweekvijver ook op mijn werk gebruiken. En zelfs in de communicatie met mijn man. Dat doe ik dan wel net iets anders dan in de politiek”, lacht Sabine. 

Praat erover

Het raadslid van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) spreekt graag over haar ervaringen in de politiek: “Het helpt om er enthousiast over te praten, als vrouw. Daar begint het al mee.” Volgens haar zien en merken de inwoners dat er steeds meer vrouwen in de raad komen. Het wordt bekender voor vrouwen. En het Kweekvijver-project is een investering die altijd loont, zoals de quote op haar LinkedIn laat zien: “What you plant now, you will harvest later.”