Gepubliceerd op
dinsdag 4 april 2023Van sloeproeien tot kletspot

PTSS heb je niet alleen, dat heeft het hele gezin.
Terugblik bijeenkomst voor partners.

Van sloeproeien voor politiemensen met een mentale overbelasting naar een bijeenkomst voor partners. Iedere maandag gaan tussen de vijftien en twintig agenten met een mentale overbelasting samen roeien op de Maasplassen. Een activiteit die als heel waardevol wordt ervaren. Dat merken ook vele partners. 

De partners
De gevolgen van PTSS zijn heftig. Niet alleen het leven van je partner, maar ook jouw leven en het hele gezin wordt erdoor beïnvloed. Het is niet eenvoudig om hier met anderen over te praten. Voor buitenstaanders is het ook moeilijk te begrijpen. Ze hebben geen idee hoe dit de dagelijkse dingen, die voor iedereen heel normaal zijn kan beïnvloeden. Iets wat voor een ander heel gewoon is kan ineens een onoverkomelijke barrière worden.

In gesprek met elkaar
Is praten met elkaar, met ervaringsdeskundigen, een luisterend oor van iemand die je echt begrijpt wellicht al voldoende of is er behoefte aan nog iets anders? Tijdens deze eerste bijeenkomst gingen we met een aantal partners van mensen met PTSS in gesprek. Je verhaal kunnen vertellen zonder vooroordeel, informeel en zonder goedbedoelde vaak pijnlijke adviezen door gebrek aan kennis en inzicht. Er is behoefte aan en het kan zoveel leed voorkomen of verzachten.

Eenzaam
We hebben gelachen, gehuild en kennis met elkaar uitgewisseld. De herkenning, de rode draad en de verhalen maakten heel veel los. In een veilige setting informeel met elkaar in gesprek gaan was fijn. Maar het kwam ook binnen. Als partner ben je vaak aan het zorgen, alle ballen in de lucht aan het houden en vooral jezelf vergeten. Hierin kun je je eenzaam voelen. Er is veel winst te behalen als we van elkaar kunnen leren. Er voor elkaar kunnen zijn, al is het maar een luisterend oor. In deze eerste bijeenkomst zijn we diep gegaan. Het was zwaar. Een volgende keer willen we het luchtiger houden en vooral gaan ondervinden hoe we van elkaar kunnen leren en hoe we elkaar kunnen helpen.

Praten helpt
Het helpt ons, maar ook thuis is het o zo belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven. Daarom is iedereen naar huis gegaan met een kletspot. Een opening om het gesprek aan te gaan, een chocolaatje voor de dopamine en als het lastig is, kaartjes om een gesprek te starten. Op de vraag van één van de deelneemsters wat ze dan moesten doen als het gesprek klaar was kwam het antwoord; ‘dan gaat de deksel erop’. De toon was gezet voor de volgende keer.

We gaan verder en pakken dit samen op. De volgende keer treffen we ons op de boerderij van één de deelneemsters. Samen lunchen en wandelen tussen de dieren op de zorgboerderij. We zien ernaar uit!