Geborduurde vulva’s. Foto’s van striemen en cellulitis. Een poster met seksstandjes. Marissa Snippe, student Crossmedia aan Sint Lucas, wil met haar project Heilig Grietje aandacht vragen voor de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen en de nog altijd heersende taboes bespreekbaar maken. En dat is haar gelukt!
Feminisme vind ik zeer belangrijk
“Mijn schoolopdracht was: creëer jezelf een opdracht. We kregen nul kaders of richtlijnen. Dat was even slikken, maar het motiveerde me juist om ervoor te gaan. Wat moet er nog verbeteren in de wereld? Ik kon natuurlijk allerlei zaken aankaarten zoals het klimaat, milieu of corona, maar ik wilde meer. Ik uit graag mijn mening en vind feminisme zeer belangrijk. Tada… Mijn opdracht of project was geboren: taboes rondom vrouwen(thema’s) bespreekbaar maken en de wereld uithelpen.”
Striae en cellulitis, vulva’s en seks
Marissa legde haar idee voor aan haar docent die het een perfect idee vond. De inwoonster van Brunssum ging aan de slag. “Ik wist al dat ik verschillende technieken wilde laten zien: fotografie, grafische vormgeving en borduren. Maar welke taboes zou ik aanpakken? Een hele lijst heb ik samengesteld: striae, seks en orgasme, vulva, menstruatie, anticonceptie, lichaamshaar en tepels. Striae en cellulitis, vulva’s en seks heb ik uiteindelijk gekozen.”
Heilig Grietje was geboren
De 19-jarige zet haar project ook in op social media in de strijd tegen taboes. “Dat hoort bij mijn opdracht en ik wil er na mijn studie ook zeker meer mee gaan doen. Maar welke naam kies je dan? Uiteindelijk heb ik gekozen voor Heilig Grietje. Ik zocht een heilige vrouw. Want ja, wat is heilig? Heilig is een vaag woord. Het betekent voor iedereen iets anders en niet iedereen hoeft ‘heilig’ te zijn. Het is een knipoog naar mijn project. En grietje is een meisje. De naam Heilig Grietje ligt lekker in de mond en ook belangrijk: hij is uniek.”
Gelijke behandeling vrouwen en mannen
uitgesproken feminisme’ en een 19-jarige, deze combinatie zie je niet vaak. Marissa zegt hierover: “Ik heb een sterke mening over veel zaken. En zie dingen in ons sociale leven die echt niet oké zijn. Daarnaast hoor ik van veel vrouwen wat ze meemaken en wat ze anders willen zien. De taboes. De filters op Instagram. Alles moet perfect zijn: je leven maar ook je lichaam. Veel vrouwen voelen zich hierdoor onzeker. Logisch. Dat triggert me al een hele tijd om meer te weten te komen over feminisme en alles wat erbij komt kijken. Want de taboes moeten we doorbreken en vrouwen en mannen moeten gelijk behandeld worden. Dat heb ik ook van mijn ouders meegekregen. Zij wisselden bijvoorbeeld ieder jaar van hoofdkostwinnaar. Het ene jaar werkte papa fulltime, het andere mama.”
Niets meer en niets minder
Marissa hoopt dat ze met haar project een steentje bijdraagt aan het aankaarten en uiteindelijk doorbreken van taboes en aandacht vestigt op gelijkwaardigheid van vrouwen en mannen. “Er bestaan geen imperfecties. Want wie bepaalt dat? Imperfectie bestaat alleen in je hoofd.
Vrouwen, gooi die onzekerheid van je af. Je mag er zijn en laat je horen.
Mannen, leef je meer in. En lees de volgende zinnen even heel goed: feminisme betekent niet dat we mannen slecht vinden en dat we mannen haten. Integendeel. Feminisme gaat over het strijden voor gelijke rechten. Niets meer, niets minder. Net als bij vrouwen en mannen dus. We zijn niets meer en niets minder.”