Gepubliceerd op
maandag 19 september 20221.001 smoesjes, maar nu is er een wereld voor me opengegaan

#financiën #mentaal #zelfredzaamheid #arbeidsmarkt #werk

Ik heb mezelf teruggevonden door het project 'Krachtige Vrouwen'

1.001 smoesjes had Gonda (39) uit Sittard al verzonnen om maar niet te hoeven gaan naar de eerste bijeenkomst van het project Krachtige Vrouwen. Uiteindelijk besloot ze tóch over die drempel heen te stappen. Met pijn in haar buik dat wel. Maar blij dat ze is. Want het bleek gewoon fijn te zijn en ze verheugde zich iedere keer weer op de volgende bijeenkomst. Zij heeft enorme stappen gezet en een mooie vriendschap opgebouwd. “Ik ben heel dankbaar dat ik in dit project ben terechtgekomen.”

Geschreven door Sylvia Beugelsdijk

Ik voelde me gesterkt
Gonda, alleenstaande moeder van 3 kinderen, was eenzaam en wist niet hoe ze verder nog iets van haar leven kon maken. Zeker omdat ze moeite had met schrijven. “De mevrouw bij Vidar (sociale dienst van gemeente Sittard-Geleen) wees me op het project Krachtige Vrouwen. Het leek me wel wat, maar vond het tegelijkertijd ook doodeng. Ik ben na veel getreuzel toch gegaan en daar ben ik heel blij om. Hier omringde ik me met andere vrouwen die ook hobbels ervaren in het leven en zij begrepen mij en mijn situatie. Ik voelde me gesterkt door de anderen en hun verhalen. Heel fijn om dat zo te ervaren. Want ik voelde me wel eens minderwaardig en ook heel eenzaam zeker na de dood van mijn moeder; ik deed namelijk alles met haar.”

Gonda is taalambassadeur
Ook vertelde Gonda aan de groep dat ze niet goed kon schrijven. En dat ze zich hiervoor schaamde. Daarnaast gaf ze aan dat haar droom is: receptionist te worden. Maar dan moet je het schrijven ook onder de knie hebben. Gonda heeft zich toen met hulp van Monique van Heesch en Monique van Erve-Schölgens van het project Krachtige Vrouwen ingeschreven voor het NT1-traject bij VISTA College. Een gratis opleiding om de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen. “Dit is zo fijn. Het gaat heel goed met schrijven nu. Ik ben hierdoor veel zelfverzekerder. Ik had er wel vaker aan gedacht om zo’n cursus te volgen, maar wist niet dat het gratis was. Anders had ik me al veel eerder aangemeld.” Nu is Gonda zelfs taalambassadeur en gaat op pad om anderen te vertellen over haar struggle en over de mogelijkheid om (goed) te leren schrijven. Ook kijkt ze brieven na van de gemeente of die goed te begrijpen zijn. 

Een wereld voor me opengegaan
Op 22 september start een nieuwe groep Krachtige Vrouwen. Je krijgt persoonlijke begeleiding en volgt 15 workshops voor meer geluk en Positieve Gezondheid. Als thema’s moet je denken aan: de rol van de vrouw, goed voor jezelf zorgen, gezonde voeding, wat zou je willen veranderen, bewegen, ontspannen. En dat allemaal in een gezellige sfeer waarbij het samenzijn ook al heel belangrijk is. Gonda weet dat als geen ander: “Ik heb hier mezelf teruggevonden. En weet nu waar ik sta en waar ik heen wil. Er is een hele wereld voor me open gegaan. Ik ben nu enthousiast over mijn toekomstperspectief, omdat taal geen belemmering meer is voor mijn droombaan als receptioniste. Krachtige Vrouwen is echt een aanrader.”

Heb jij zin om mee te doen?
Meld je dan aan via info.mvanheesch@gmail.com of info@lucid-consultancy.nl. 

Voor meer informatie over het project: klik hier